Storytelling kamenčići

Kamenčići koji pričaju priče

Priče su djeci omiljena zabava, vole ih i slušati, ali i pričati, puštajući tako svoju maštu u nepregledne avanture neobičnih likova, mjesta, zbivanja. Svi već znamo koliko priče blagotvorno utječu na dječji razvoj – slušajući i pričajući priče djeca grade svoj svijet mašte i vizualizacije,  šire vokabular, razvijaju pažnju i usmjerenost na priču. S druge strane, slikovnice i knjige ponekad se jeci mogu učiniti već doživljenim i poznatim svijetom priča pa smo zato odlučili ovom aktivnošću priču ponuditi u malu drukčijem izdanju, odnosno u obliku kamenčića. Senzomotorika je od jednake velike važnosti u dječjem razvoju, a to nam pokazuju i sama djeca čiji prstići uvijek žure ka opipavanju i hvatanju što više različitih, neobičnih, novih predmeta. Budući da su ljetni trenuci morskog odmora idealni za kreativni izričaj i da inspiraciju i materijal možemo lako pronaći u prirodnom okružju, pripremili smo za vas mali vodič kako od morskih kamenih oblutaka izraditi kamenčiće koji će, ne samo ljeti, pričati maštovite priče.

 Prva aktivnost je prikupljanje oblutaka.  Kroz igru se običan dan na plaži može pretvoriti u potragu za blagom, odnosno idealnim kamenčićima po kojima će djeca crtati. Kako bi igra bila djeci još uzbudljivija, možete ih neko vrijeme držati u neizvjesnosti za što će im točno trebati obluci.

Kad su obluci pronađeni, u razgovoru možemo motivirati djecu da opipaju i uoče različite oblike kamenčića. Neka vam ispričaju na što ih obluci podsjećaju ili pak neka vam otkriju koju priču im kamenčići šapuću na uho. Ako je potrebno, vi im za početak ispričajte svoju priču. Kamenčiće djeca mogu iscrtati svojim omiljenim likovima, motivima, aktivnostima. Kako bi priča koju će pričati kamenčićima bila što bogatija, potaknite dijete da nacrta raznolike motive koji prikazuju različite likove, mjesto i vrijeme radnje, aktivnosti radnje… Jednom nacrtani motivi svakim se novim pričanjem mogu pretvoriti u neku novu priču.

Kako bi kamenčići bili doista posebni, i što je najvažnije, ne samo jednokratna igra, osmislili smo i malu vrećicu u kojoj će ih djeca moći nositi i čuvati, baš poput pravog blaga. Mi smo kao materijal odabrali jutu, no može poslužiti i bilo koja druga draga ili dostupna tkanina. Važno je istaknuti kako su sve sljedeće aktivnosti prilagođene dječjim prstima te ih potaknite da sami  ostvare sve korake, ako je potrebno, uz vašu malu pomoć.

1. Na tkanini nacrtajte krug promjera 20tak cm i izrežite ga.

2.Dva centimetra od ruba kruga označite točke kroz koje će dijete provlačiti nit konca ili vune. Mi smo se poslužili većom, plastičnom iglom koja se inače koristi za vez s vunom.

3.Kad ste gotovi sa šivanjem (važno je da krajevi konca budu na istoj izlaznoj strani) jednom rukom primite dno vrećice, a drugom povucite konac i dobit ćete oblik vrećice kao na fotografiji.

Sigurni smo da će po završetku ove kreativne avanture vaši oblačići ponosno šetati sa svojim kamenčićima i još radosnije pričati priče koje šapuću morski obluci.

Odgovori