Staklenka mirnih misli

Staklenka mirnih misli (eng. calming, mind jar) izvrsna je metoda smirenja kad se dijete osjeća uzrujano ili nemirno. Usredotočuje misli i vraća mir, ne samo djeci već i odraslima.

Protresi staklenku! Zamisli da su ove uzburkane čestice glitera poput tvojih misli kad si nemiran, ljut ili uzrujan. Vidiš li kako gliter vrluda vodom i ne možeš jasno vidjeti kroz staklenku. Takav je i tvoj um kad si uzrujan, ne razmišljaš jasno i možda kažeš ili napraviš nešto što ne bi napravio kad si smiren. Ne brini, svima je tako, čak i odraslima. No pogledaj što će se dogoditi ako se umiriš i promatraš sjajne čestice nekoliko minuta. Nastavi promatrati… Vidiš li kako se gliter polako taloži, smiruje i voda postaje jasnija? Tako se i tvoj um smiruje od uzburkanih misli. Ako se primiriš kad si ljut, tvoje će se uzburkane misli i uznemireni osjećaji polako smirivati i taložiti, a tvoja će glava postati jasnija, poput vode u staklenci. Osjećaš li to?

Tehnika “staklenke mirnih misli” pozitivno zamjenjuje “time out kut” jer potiče dijete na smirenje bez osjećaja kažnjavanja. Dijete će biti dodatno motivirano za ovu aktivnost smirenja ako zajedno izradite staklenku, a možete je predstaviti i kao čaroban lijek za nemir i ljutnju.

KAKO NAPRAVITI STAKLENKU SMIRENJA?

  • Potrebna je staklenka s poklopcem (što je veća, gliter se duže smiruje), gliter u omiljenoj boji, boja za hranu, topla voda i ljepilo.
  • Pomiješajte jednu veliku žlicu glitera sa čašom tople vode. Ako je staklenka veća, udvostručite doze. Možete dodati i boju za hranu u istoj boji glitera. Sve dobro promiješajte – što je voda toplija, smjesa će se lakše izmiješati. Gliter brže pada na dno dok je voda topla, no kad se ohladi u staklenci, trebat će mu više vremena da se staloži. Pripremljenu tekućinu izlijte u staklenku, rubove poklopca premažite ljepilom i čvrsto zatvorite.

KAKO KORISTITI STAKLENKU SMIRENJA?

  • Staklenku držite na sigurnom mjestu. Neka ona ne bude stalni predmet igre, već uistinu sredstvo samo za situacije smirenja djetetove nervoze ili ljutnje.
  • Kad primijetite da je dijete uznemireno ili ljuto, ponudite mu staklenku smirenja. Važno je da dijete sjedi ili leži dok je promatra jer će mu i stanje mirovanja pomoći da umiri svoje trenutne uzburkane osjećaje.
  • Neka dijete (ili vi) protrese staklenku i neka u što mirnijem položaju promatra gliter dok se ne staloži na dno. Ako dijete ima potrebu, može je protresi nekoliko puta za redom i time si produžiti vrijeme smirivanja.
  • Kad se dijete smirilo, zajedno vratite staklenku na njeno mjesto i svakako razgovarajte o situaciji koja je dijete uznemirila ili razljutila. Kad su naše misli smirene, voda je bistrija i jasnije vidimo određenu situaciju.

Odgovori